Koululla kohdattua

Sierra Leonen baptistien Lunsarissa järjestytyn vuosikonferenssin aikana käytimme pomojeni kanssa jonkin verran aikaa alueen kouluvierailuihin. Aloitimme Susan Mans -koululta, jonka alakoulurakennuksen rakentamisen olemme rahoittaneet. Koulutyö tässä rakennuksessa aloitettiin syksyllä 2016.

Tutut opettajat

Kahdella edellisellä matkallani olen tavannut vain opepajoihin osallistuneita Susan Mansin opettajia. Sisällä koulurakennuksessa olen käynyt viimeksi keväällä 2017. Nytkin oli hienoa tavata muutamia tutuista opettajista. Kuutoset ja viitoset pyydettiin pihalle vastaanottamaan perinteinen jalkapallo.

Kuutosten ope tiesi, että Glen Kamara pelaa Suomen maajoukkueessa!

Termiittiongelma

Isojen luokkatilassa olikin odottamassa iso ongelma. Termiitit olivat syöneet katon. Sama ongelma oli jo hieman nähtävissä myös toisessa luokassa. Seinät, lattia ja pulpetit olivat kunnossa. Muut luokkahuoneet olivat toistaiseksi varjeltuneet tuholta.

Huomaa termiittien polku nurkassa. Kuvassa työtoverini Jinnah Kampbell.
Varkaat olivat jäljistä päätellen käyttäneet hyväkseen rikkinäistä kattoa.
Termiittien jäljet näyttivät todella ikäviltä.
Pyysin konferenssin aikana Aishan suosittelemaa puuseppää katsastamaan koulun. Odottelen mielenkiinnolla korjaussuunnitelmaa ja vähän kauhulla sen hintaa, vaikka pastori Edward sanoi, ettei se tule olemaan paljon. Hän on kristitty mies ja pastorina Waterloossa, Aishan luokkatoveri Gbendembun ajoilta.
Kolme luokkatilaa oli säästynyt tuhoilta. Haluamme niiden rakennusten, joita olemme lahjoittaneet, pysyvän kunnossa. Termiittiongelma ei ole huolimattomuudesta aiheutunut, vaikka luokat pitääkin nyt kunnostuksen jälkeen käsitellä torjunta-aineella. Toivon rahaa löytyvän näihin kunnostustöihin.

Kiviportaat

Jostain kumman syystä rakennukseen ei aikanaan rakennettu lainkaan portaita. Tästä syystä kakkosluokkalainen poika menetti toisen jalkansa. Loukkaantumishaavaan pääsi tetanus-bakteeri ja se oli amputoitava.

Toisen jalkansa menettänyt poika kiipeää näppärästi keppeineen yli vaikean askelman. (poika keskellä kuvaa) Saman tempun teki myös rehtori! (kuvan oikeassa laidassa)

Työlleen antautunut rehtori

Susan Mansin rehtorikin on menettänyt toisen jalkansa sairauden tähden joitakin vuosia sitten. Uskollisesti hän saapuu joka aamu koululle, seuraa koulutyötä ja tarkkailee oppilaiden läsnäoloa. Kun kaksi kuudesluokkalaista tyttöä jäi pois loppukokeista, Rehtori vieraili kotona ja sai tietää heidän olevan raskaana. Poliisiasiahan siitä tuli, mutta nyt pienokaiset ovat syntyneet. Rehtori lupasi huolehtia, että tytöt jatkavat syksyllä. Tällä rehtorilla on suuri sydän.

Susan Mansin koulupuutarha toimii hyvin. Riisistä riittää kouluruokailuun kahdeksi päiväksi viikossa ja lisäksi opettajien avustamiseen.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s